Kilpatanssi harrastuksena

tangotanssijoiden jalat

Kilpatanssi ei ole pelkkää kilpailua, vaikka se nimensä mukaan siltä kuulostaakin. Lajin uskolliset harrastajat kuvailevatkin kilpatanssin olevan ennen kaikkea hauskaa ajanviettoa mukavassa seurassa. Tanssi on tehokas kuntoilumuoto, joka samalla rentouttaa, pyyhkii pois arjen huolet ja luo mahdollisuuden oppia ja kehittyä omien edellytysten ja tavoitteiden tahdissa. Jos mielii myös mitata omia tanssitaitojaan, voi innokkaasta harrastelijaparista kehittyä menestyvä kilpapari, eikä paineita tarvitse ottaa kenenkään sillä kaikenikäisille ja –tasoisille tanssijoille löytyy oma kilpaluokkansa.

Jos siis kaipaat uutta harrastusta, ja mahdollisesti kuuluut niihin, joiden jalat alkavat naputtaa, kun hyvä musiikki lähtee käyntiin, voi kilpatanssi olla juuri sinun unelmalajisi! Olemme koonneet alle kattavan oppaan, kuinka tanssiharrastuksesta kiinnostunut henkilö löytää tiensä päiväunelmista parketeille. Mutta lähdetään liikkeelle perusasioista:

Mitä on kilpatanssi?

Kilpatanssi jakautuu perinteisesti kahteen osaan; vakiotanssit ja latinalaiset tanssit. Vakiotansseihin luetaan hidas valssi, tango, wienervalssi, foxtrot ja quickstep, kun puolestaan latinalaistansseja ovat samba, cha-cha, rumba, paso doble ja jive.

Kilpatanssissa opetellaan askelkuviot useaan eri tanssiin tai rytmiin, mutta samalla kaikille rytmeille yhteistä on se, että tanssiparin jalkatekniikka, liikeradat ja vartalolinjat toimivat juuri oikealla tavalla. Tanssiparin tulee siis yhdistää oikea tekniikka, rytmi ja sujuva lattialla liikkuminen sekä löytää yhteinen sävel ja sitten vain annetaan rytmin viedä mukanaan. Pitää muistaa myös se, että kilpatanssi ei ole pelkää kilpailua, vaan se on ennen kaikkea tanssista nauttimista; se on hauska harrastus jonka välityksellä saa uusia ystäviä.

Kyseessä on tehokas kuntoilumuoto joka muun muassa parantaa ryhtiä, ja se sopii erinomaisesti kaiken ikäisille harrastajille. Kilpatanssi soveltuu hyvin myös niille tanssijoille, joilla on erityisedellytyksiä, kuten tanssi pyörätuolilla. Viimevuosina kyseinen paratanssin sara on kasvattanut suosiotaan, ja lajissa voi nykyään kilpailla kansainväliselläkin tasolla.

Olisiko minusta kilpatanssin harrastajaksi?

Minkä hyvänsä uuden asian aloittaminen on usein iso haaste; onko minusta tähän? Mitä muut ajattelevat? Miten toimia? Ja mistä aloittaa? Kysymyksiä herää paljon uuden haasteen edessä, myös silloin kun haasteena on uusi harrastus kuten esimerkiksi kilpatanssi. Sopiiko tämä laji minulle? Entä jos olen paljon huonompi kuin muut tai ennen kaikkea löytyykö tanssiparia, jos on lähdössä harrastamaan yksin?

Harrastukset ovat tänä päivänä tärkeä osa elämäämme, joten ennen kaikkea siitä tulee nauttia, mutta ”hyvä” siinä ei tarvitse olla. Jos jossain luovassa lajissa kuten tanssissa pyrkii olemaan hyvä, voi nautinto mennä kokonaan ohi. Kilpatanssissa ei siis tarvitse kilpailla toisten kanssa, sillä jokainen etenee omaa tahtiaan ja asettaa omat tavoitteensa! Siispä ei muuta kuin rohkeasti ottamaan yhteyttä lähimpään tanssiseuraan, ja mukaan kokeilemaan, ja ehdottomasti voi tanssiharrastuksen aloittaa myös ilman paria, sillä alkeiskursseilla opetellaan usein ryhmässä, joten sopiva pari löytyy varmasti.

Mistä lajin uusi harrastaja aloittaa?

Tanssiharrastuksesta kiinnostunut voi ensimmäisenä tutustua lajiin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin vierailemalla Suomen Tanssiurheiluliiton sivustoilla netissä. Kyseisen sivuston kautta löytyy myös linkkejä paikallisjärjestöihin, ja niiden tarjoamaan kurssivalikoimaan. Aloittelijan ei tarvitse hankkia erityisiä asuja, mukavat kengät ja oikea asenne riittää mainiosti. Alkeistunneilla opetellaan helpoimmat perusaskeleet, harjoitellaan oikeaa asentoa ja ryhtiä, ja vähitellen laajennetaan oppimäärää vaativimpiin kuvioihin ja rytmeihin. Alkeisryhmissä harjoitellaan useimmiten kerran viikossa, mutta jos haluaa oppia askelkuviot nopeammin, voi harjoitella useamman kerran viikossa, vaikkapa kertaamalla kotona itsekseen opittuja askelsarjoja.

Jatkokursseilla puolestaan perehdytään liikkeiden ja askelten yksityiskohtiin, ja lisätään harjoituslistalle useampia eri tanssirytmejä, joten haastetta tulee enemmän mutta samalla voi nauttia siitä miten omat taidot etenevät. Jatkotasolle edetessä useimmiten vakio tanssipari on jo löytynyt, ja on sopiva hetki päättää, jos haluaa kokeilla myös tanssia kilpailuna. Ensimmäisellä eli E-tasolla kilpailtaessa ei ole vielä pukuvaatimuksia, joten kilpailutilanteessa pari voi vain ottaa mittaa omasta osaamisesta ja kehittymisestä ilman paineita.

Jos sinua kiinnostaa lukea lisää tanssikilpailujen arvostelusta ja niiden tanssijoille asettamista vaatimuksista, siirry aiheesta kirjoittamaamme artikkeliin.

Miksi valita harrastukseksi kilpatanssi?

Kun musiikki alkaa, vievät jalat tanssijaa eikä tanssija jalkoja. Tanssi on taidetta, luovaa ja rentouttavaa ja varmasti yksi kauneimmista ja nautinnollisimmista liikuntamuodoista, jne. Vastauksia löytyisi varmaan lukuisia kysymykseen ”miksi juuri tanssi on hurmaava harrastus”, mutta ennen kaikkea siksi, että se on laji, joka sopii miltei kenelle hyvänsä. Tanssi ja musiikki on kautta ihmiskunnan historian olleet ihmiselle tärkeitä ja olennaisia elementtejä, tänäkin päivänä ne kuuluvat jokaisen ihmisen arkeen. Eikä ihme, sillä tanssi on sosiaalinen laji, jota harrastetaan yhdessä. Tanssiessa paranevat samanaikaisesti sekä mieli että kunto.

Tanssitunnit vievät illan tai pari viikossa ja taitojen kasvaessa myös itsetunto kehittyy. Ryhti kohenee, liikkuvuus paranee ja suu kääntyy hymyyn rytmien täyttäessä salin. Tanssitaito on hyödyllinen läpi elämän. Ihminen ei ole koskaan liian vanha tanssimaan. Voit halutessasi vierailla seurojen harjoitustunneilla ja selvittää näin, sopiiko tanssi sinulle.