Menestyneet kilpatanssijat

tangotanssijatKilpatanssi yhdistää vaativan tason kilpaurheilun ja taiteellisen ilmaisun tanssin kautta. Kilpatanssi tunnetaan tanssin hurmaa huokuvista näyttävistä tanssiesityksistä, loistokkaista esiintymisasuista ja lajin esteettisestä viehätyksestä. Kilpatanssi on ympäri maailman tunnettu urheilulaji, jossa kilpaillaan yhteensä enintään kymmenessä eri vakio- tai latinalaistanssissa. Myös kaikkien kymmenen eri tanssilajin hallintaa vaativa kymppitanssi on oma kilpalajinsa. Vakiotansseja ovat tango, foxtrot, quickstep, valssi ja wiener-valssi. Latinalaistanssien joukkoon puolestaan kuuluvat rumba, samba, cha-cha, jive ja . Kilpatanssissa menestyminen vaatii intohimoa, kurinalaisuutta sekä ahkeraa ja sinnikästä harjoittelua.

Kaikkien aikojen menestyneimmät kilpatanssijat

Maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen menestynein kilpatanssipari on Gaynor Fairweatherin ja Donnie Burnsin muodostama kaksikko. Pari on kerännyt huikeat 14 maailmanmestaruutta latinalaistanssien ammattilaissarjassa ja jopa 11 mestaruutta kansainvälisten latinalaistanssikilpailujen ammattilaissarjassa. Tanssiparin keräämien voittojen määrä on ennätyksellisen suuri kummassakin sarjassa. Tanssiparin päätettyä kilpatanssiuransa heidät aateloitiin kotimaassaan Isossa-Britanniassa esittävien taiteiden parissa tehtyjen suoritusten ansiosta.

Isosta-Britanniasta kotoisin oleva pariskunta Karen ja Marcus Hilton ovat kilpailleet kilpatanssissa sekä amatööri- että ammattilaistasolla. He ovat yltäneet kansainvälisesti vertaillen huikeaan määrään voittoja. Pari on saavuttanut yhteensä yhdeksän kilpatanssin maailmanmestaruutta ja yhden kymppitanssin maailmanmestaruuden. Lisäksi pari on voittanut lukuisia muita palkintoja ja kunniamainintoja. Nykyään he toimivat kilpatanssin tuomareina, opettajina ja valmentajina.

Menestyneimmät suomalaiset kilpatanssijat

Merja Satulehto on yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiä kilpatanssijoita. Hän on voittanut kilpatanssin Suomen mestaruuden sekä latinalais- että vakiotansseissa. Satulehdolla on myös lukuisia sijoituksia kansainvälisissä arvokilpailuissa kuten Euroopan- ja maailmanmestaruuskilpailuissa. Satulehdon kilpatanssipareina ovat olleet muun muassa Harri Antikainen, Jarmo Nuutinen ja Markku Luttinen. Satulehto on toiminut yli 25 vuoden ajan tanssikilpailujen tuomarina ja johtaa nykyään tanssikoulua Oulussa.

Pariskunta Jutta ja Sami Helenius ovat voittaneet kilpatanssin Suomen mestaruuden sekä vakiotanssissa että kymppitanssissa. Pari on lisäksi edustanut Suomea lukuisissa Euroopan- ja maailmanmestaruuskisoissa. Heleniusten aktiivinen kilpaura päättyi vuonna 2016. He keskittyvät nykyään enimmäkseen tanssin opettamiseen ja tanssikilpailujen tuomareina toimimiseen.

Menestyneimmät suomalaiset kymppitanssijat

Suomen menestyneimpien kymppitanssijoiden joukkoon kuuluvat Taina Savikurki ja Jaak Vainomaa. Pari ilmoitti helmikuussa 2017 lopettavansa yhteisen uransa. Sitä ennen he ehtivät kerätä mittavia saavutuksia kilpatanssin maailmassa. Savikurjen ja Vainomaan saavutuksiin kuuluvat 14-kertainen Suomen mestaruus, Euroopan mestaruus vuonna 2014 ja maailmanmestaruus vuonna 2016. Vuoden 2016 maailmanmestaruus nousi otsikoihin Suomen ensimmäisenä kymppitanssin maailmanmestaruutena.

Menestyneimmät suomalaiset latinalaistanssijat

Laaja-alaisen uran tanssin maailmassa tehneet Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö tunnetaan uraauurtavina kilpatanssijoina suomalaisten latinalaistanssijoiden keskuudessa. Näyttävä pari voitti haastavan latinalaistanssien ammattilaissarjan yhteensä neljä kertaa vuosina 1997-2001 maineikkaissa Blackpoolin British Open-tanssikilpailuissa. Kilpailu on latinalaistanssien parissa alan arvostetuimpia. Pari on myös voittanut kaksi Euroopan mestaruutta.

Mikko Kaasalainen voitti unkarilaisen tanssiparinsa Adrienn Fitorin kanssa latinalaistanssien ammattilaissarjan maailmanmestaruuden vuonna 2015 Luxemburgissa järjestetyissä kisoissa. Pari on lisäksi voittanut Pohjois-Euroopan mestaruuden ja huikeat kahdeksan Suomen mestaruutta. Lisäksi taidokas pari on kerännyt merkittävän määrän erilaisia kansainvälisiä tunnustuspalkintoja ja kunniamainintoja kisoista ympäri maailmaa.

Maineikas kilpatanssipari Ekaterina Krutovskaya-Kauppinen ja Timo Lindfors ovat keränneet vaikuttavat seitsemän latinalaistanssien maailmanmestaruusmitalia. Lisäksi heillä on hallussaan useita avoimen luokan mestaruuksia. Parilla on myös suomalaisten kilpatanssijoiden joukossa laajin kokoelma palkintoja Kansainvälisen tanssiurheiluliiton eli DanceSport Federationin kansainvälisen tason kilpailuista.

Menestyneen kilpatanssijan ura

Ammattilaistanssijan kilpaura on muiden kilpaurheilulajien tapaan useimmiten varsin intensiivinen, lyhyt ja fyysisesti erittäin kuormittava. Ura vaatii omistautumista, intohimoa ja henkisiä resursseja, eikä muiden töiden teko tai opiskelu yleensä onnistu samaan aikaan. Sponsorit tai perheen tarjoama rahallinen tuki mahdollistavat kilpatanssiuraan keskittymisen täysillä kilpauran ajan. Kilpauran jälkeen ammattitanssijat siirtyvät tavallisesti erilaisiin tanssin alaan liittyviin tehtäviin, jotka ovat fyysisesti vähemmän raskaita, mutta joissa he voivat hyödyntää kilpauran aikana koottua osaamistaan. Monet entiset ammattilaistason kilpatanssijat toimivat esimerkiksi tanssikoulujen opettajina tai johtajina, kilpatanssivalmentajina sekä tanssikilpailujen tuomareina joko kotimaassa tai ulkomailla. Monet suomalaisen kilpatanssimaailman tähdet ovat kilpauransa jälkeen tulleet tunnetuiksi suuren yleisön keskuudessa toimiessaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomareina.

Kuinka menestys kilpatanssissa määritellään

The World Dance Council (WDC) määrittelee kilpatanssin säännöt maailmanlaajuisesti. Kansainvälinen tanssiurheiluliitto eli DanceSport Federation (WDSF) on Kansainvälisen Olympiakomitean tunnustama kilpatanssin kansainvälinen hallinnollinen elin. Liitto huolehtii kilpatanssialan kehittämisestä ja edistämisestä maailmanlaajuisesti. Kilpatanssiparin suorituksen menestystä arvioidaan tuomariston puolesta lukuisin kilpatanssin virallisissa säännöissä määritellyin kriteerein. Arvostelun kohteina ovat kilpatanssiparin tahti- ja perusrytmi, liikeradat, vartalolinjat, jalkatekniikka sekä taiteellinen vaikutelma. Tärkein arvostelukriteeri on rytmi, mutta myös yhteyttä yleisöön sekä ilmaisuvoimaa arvioidaan. Kisojen tuomareina toimivat yleensä kilpauransa päättäneet kansainvälisen tason kilpatanssijat.

Kilpatanssin kansainvälisen tason kilpailut

Maailman ensimmäiset kilpatanssikisat pidettiin vuonna 1909. Nykyään kilpatanssi on kasvanut maailmanlaajuisesti suosituksi urheilulajiksi lukuisine kilpailuineen, ja kansainvälisiä kisoja järjestetään säännöllisesti. Kilpailuissa on eri luokkia ammattilaisille ja amatööreille. Kilpatanssissa järjestetään lukuisten paikallisten kilpailujen lisäksi Euroopan- ja maailmanmestaruuskilpailut. Kilpatanssi on hyväksytty viralliseksi kesäolympialaisten urheilulajiksi jo vuonna 1997, mutta toistaiseksi järjestetyissä olympiakisoissa kilpatanssia ei ole vielä sisällytetty olympialaisten ohjelmaan.