Paso doble

Paso doble on espanjalaista, vahvaa intohimoa henkivää ja dramaattista tanssia, jonka terävät liikkeet sanotaan jäljittelevän härkätaistelussa käytettäviä liikkeitä. Paso doble on espanjan kieltä ja se tarkoittaa kaksinkertaista askelta, ja jalkatyöskentelyssä on otettu vaikutteita myös flamencosta.

Historia

intohimoinen tanssiVaikka Paso doble kuuluu vahvasti espanjalaiseen kulttuuriin, sen katsotaan kuitenkin syntyneen Etelä-Ranskassa 1930-luvulla. Tuolloin Paso doble oli ranskalaisten tapa kuvata espanjalaisten härkätaistelijoiden askelkuvioita.

Paso doble muodostaa marssille tyypillisiä askeleita, ja se on yksi nopeimmista tanssisalien latinotansseista, jossa tanssijoiden tulee ottaa noin 120-130 askelta minuutin aikana. Tanssi perustuu kaksoisrytmiin, ja se ottaa vaikutteita myös 1500-luvun espanjalaisista kansantansseista. 1700-luvulla Paso doble sisällytettiin espanjalaisen jalkaväen tyypilliseksi askelkuvioksi.

Paso doblea tahdittava musiikki esiteltiin ensimmäisen kerran 1800-luvun härkätaisteluissa. Sitä soitettiin erityisesti silloin, kun härkätaistelijat saapuivat kehään (paseo) tai läpikulkujen aikana, tilanteissa ennen kuolemaa (faena). Samaa musiikkia käytetään sekä Paso doblen perinteisessä, että kilpatanssiin liitetyssä ballroom –tanssissa.

Härkätaistelua, Ranskaa ja flamencoa

Vaikka Paso doble on osa espanjalaista kulttuuria, se on saanut paljon vaikutteita myös Ranskasta. Esimerkiksi monet askelkuviot on nimetty ranskalaisilla termeillä, vaikka itse tanssi kuvaakin espanjalaisen härkätaistelun tunnelmaa. Tanssissa mies esittää matadoria ja nainen taas härkätaistelijan punaista viittaa. Lisäksi nainen imitoi osan tanssistaan härän lisäksi espanjalaista tanssijatarta, että itse matadoria. Tanssityylille tyypillistä on vahvan eroottisen latauksen lisäksi ylväys ja vahva ryhti.

Paso doblen flamencolle tyypilliset piirteet taas näkyvät esimerkiksi siinä, että tanssin aikana molemmat sukupuolet haastavat koko ajan toisiaan. Intohimoinen Paso doble perustuu naisen ja miehen väliseen kiihkeään jännitteeseen. Tässä tanssissa nainen ei kuitenkaan koskaan haasta miespariaan tai kilpaile häntä vastaan. Tanssissa molemmat pareista voivat tehdä samoja liikkeitä, jolloin nainen tavallaan heijastaa miehen rytmiikkaa.

Paso doble tanssilajina

Paso doble on hyvin eloisaa marssimusiikin tahdissa tapahtuvaa tanssia. Kaiken taustalla on ajatus espanjalaisesta ja portugalilaisesta härkätaistelusta, joka näkyy niin äänissä, draamassa kuin askelkuvioissakin. Mukana on myös vahva sotilaallinen marssityyli.
Monia kuuluisia härkätaistelijoita on muistettu nimeämällä Paso doble-sävellyksiä heidän mukaansa. Lisäksi sävellyksiä on tehty patrioottisista aiheista. Espanjan ja Portugalin lisäksi Paso doble on yksi tanssikilpailuiden tyylilaji, ja sitä tanssitaan myös Suomessa.

Perinteinen tanssi

Varsinkin perinteinen Paso doble perustuu härkätaisteluihin, jossa tanssin johtaja esittää matadoria. Toinen tanssija esittää yleensä matadorin varjoa tai viittaa ja mukana voi olla myös flamencotanssija. Yleisestä käsityksestä poiketen muut tanssijat eivät koskaan esitä härkää. Ranskalainen sotilasmarssi nimeltään ”Paso Redoble” on ollut perinteisen Paso doblen vahvin vaikuttaja. Kyseessä on hyvin nopeatempoinen marssi, joten se soveltuu hyvin myös kiivastahtisempaan latinotanssiin.

Ballroom-tanssi kilpatanssina

Suurin osa Paso doblen musiikista pohjautuu espanjalaiselle España Cañi –tyylille. Tanssin askeleet ovat teräviä ja nopeita, ja niitä tahdittaa musiikki, jossa esiintyy taukoja ja iskuja aina tietyissä kohti laulua. Iskut tekevät musiikista mahtipontisempaa ja dramaattisempaa, ja näissä vaiheissa myös tanssijat tekevät erilaisia koristeellisia liikkeitä. Tanssin koreografia pohjautuukin juuri mahtipontisen musiikin tahdissa tehtyihin liikkeisiin. Juuri voimakkaan koreografiansa vuoksi ballroom-tyylistä Paso doblea on tanssittu perinteisesti ainoastaan kilpatanssina, eli harvoin tätä tanssia pääsee kokeilemaan esimerkiksi lavatansseissa. Tosin on sanottu, että Espanjan ja Ranskan lisäksi esimerkiksi Vietnamissa, Kolumbiassa ja Costa Ricassa Paso doblea tanssitaan myös muutoinkin kuin koreografisesti. Esimerkiksi Venezuelassa se on jopa yksi suosituimmista häätansseista.

Haastava ja voimakaseleinen Paso doble

Paso doblen ballroom- eli tanssisalimuoto pohjautuu perinteisen tyylin tavoin härkätaistelulle. Kyseessä on naisen ja miehen välinen roolipeli, jossa samoin kuin perinteisessä Paso doblessa mies esittää härkätaistelijaa ja nainen viittaa. Tanssityyli pohjautuu flamencoon, jossa esimerkiksi käsiliikkeet ovat suurieleisiä ja taiteellisia. Mies taas polkee iskevästi lattiaan härkätaistelijan tavoin. Tanssijat korostavat liikkeitään jähmettymällä välillä kokonaan paikoilleen.

Tanssimuoto vie paljon tilaa ja on yksi teknisesti vaikeimmista latino-tanssin lajeista. Sitä tanssitaankin eniten kilpatansseissa. Paso doble ei ole saanut jalansijaa esimerkiksi Pohjois-Amerikassa juuri sen haasteellisuuden vuoksi. Kilpailijoiden lisäksi sitä ei tanssita massayleisön keskuudessa. Paso doble eroaa teknisessä mielessä muista latinotansseista siinä, että eteenpäin menevät askeleet otetaan päkiästä poiketen kantapäällä, joka taas johtaa monenlaisiin muihin eroihin ilmaisussa ja koreografiassa.

Kilpatansseissa Paso doblea tanssitaan yleensä neljän muun tanssin, eli samban, cha-chan, rumban ja jiven kanssa. Moderni Paso doble tanssi on ennen kaikkea paritanssia, jonka sääntöjä valvoo kansainvälinen kilpatanssijärjestö IDSF. Suomessa Paso doblea pääsee tanssimaan Suomen Tanssiurheiluliiton alaisissa seuroissa. Latino-tansseja pääsee harrastamaan Bailatino -lajin kautta, jossa pääsee oppimaan tanssitekniikoita tanssin ilon ohessa.

Suosituimpia Paso doble-kappaleita

Kilpatansseissa soitetaan yleensä ainoastaan yhtä Paso doble-kappaletta, joista perinteisin on vuonna 1926 levytetty, erikoisen rytmiikan omaava ja Pascual Marquina Narron säveltämä ”España Cani”. Tämän kappaleen tahdissa tanssitaan kahdeksan iskun lisäksi myös muutamaa neljän, kuuden ja kahdeksan iskun tahtia sekä parin iskun taukoja. Narro on säveltänyt monia muitakin Paso dobleen soveltuvia lauluja, kuten mustalaisromantiikkaa tihkuvan laulun nimeltään ”Spanish Gipsy Dance” sekä espanjalaisen kaupungin tunnelmiin vievän ”Plaza de las Ventas”.

Myös espanjan ulkopuolella on syntynyt Paso doble -rytmiin soveltuvaa musiikkia. Yksi niistä on edesmenneen Freddie Mercuryn ja yhtye Queenin esittämä ”We Will Rock You”.