Quickstep – pirteä ja iloinen paritanssi

kilpatanssijoiden silhuettiQuickstepiä voisi kuvailla erittäin kevyenä ja iloisena tanssina nykyisten vakiotanssien joukossa. Tanssilavoilla sitä harvemmin näkee. Tanssin liikkeet ovat nopeita ja liitäviä, joihin on lisätty paljon erilaisia jaloilla tehtäviä painotuksia. Tanssityyli on urheilullinen ja nopeatahtinen. Suurin osa liikkeistä tehdäänkin varpailla tai päkiällä nopean tahdin takia. Quickstep muistuttaa nopeata foxtrotia, mutta tanssi on saanut paljon vaikutteita myös charlestonista. Se keksittiin 1920-luvulla New Yorkissa, jossa sitä aluksi tanssivat karibialaiset ja afrikkalaiset tanssijat.

Quickstepin historia ja alkutaival

1850 -luvulla tunnettiin marssinomainen tanssi, jota kutsuttiin quickstepiksi. Sitä käytettiin juhlittaessa presidenttejä, armeijaa, näytöksiä, hallituksia ja sankareita. Silloista quickstepiä käytettiin siis niin sanottuna moraalin luojana ja propagandana eikä se muistuta millään tavalla nykyistä quickstepiä.

1920 -luvulla quickstep kehittyi melkein luonnollisesti. Tuolloin jotkut bändit soittivat foxtrotia liian nopealla tempolla eikä tanssijat tienneet millä askelilla tanssia. Tämän seurauksena syntyi kaksi erilaista tanssia: foxtrotin tahtia hiljennettiin ja nopeampaa versiota foxtrotista alettiin kutsumaan quickstepiksi. Samaan aikaan Englannissa oli kova charleston -kuume, joka vaikutti maan tanssipiireissä myös quickstepin kehitykseen. Englantilaisten quickstep kehittyi charlestonista, johon sekoitettiin vaikutteita nopeasta foxtrotista (artikkelimme tästä tanssilajista löytyy täältä). Tanssi nimettiin ensin Quicktime Foxtrot and Charlestoniksi.

Vuonna 1927 tanssi standardisoitiin Stars Championship -tanssikilpailuissa. Tanssipari Frank Ford ja Molly Spain tanssivat uuden tanssin ilman charlestonin potkuja muuttaen samalla tanssin yksilötanssista paritanssiksi. Englannissa on käyty keskustelua siitä, miksi quickstep kehittyi juuri Englannissa. Yhtenä syynä on epäilty tanssimisen olevan oiva keino pysyä lämpimänä sisätiloissa talvisin. Tutkimusten mukaan 60 sekunnin mittainen quickstepin tanssiminen polttaa mailin juoksemiseen tarvittavan määrän energiaa.

Myöhemmin tanssiin sekoittui vaikutteita myös muista suosituista tanssilajeista kuten peabodysta, one stepista, marssista ja chase g chug -tansseista. Kaikkien tanssien sekoituksena syntyi nykyinen tanssittu quickstep. Erityisesti 1900 -luvun lopulla quickstepin tanssijat nopeuttivat tanssiaskeliaan yhä enemmän. Alkuaikoina tanssittu quickstep sisälsi ainoastaan nopeita ja hitaita askelia ajoituksella nopea – nopea – hidas. Nykyiset tanssijat tanssivat seitsemän tanssiaskeleen ajoituksella lisäten aikaisempien askelten väliin lisäaskelia. Quickstep on yksi viidestä vakiotanssista, jota tanssitaan Suomen vakiotanssien kilpailuissa.

Quickstepin tanssiaskeleet

Quickstep on foxtrotin tapaan elegantti ja jatkuvaliikkeinen tanssilaji. Quickstepin tanssikuviot sisältävät paljon hyppyjä, nopeita askelia, pyörimistä ja juoksuja. Tanssin hypyt ovat aikojen saatossa saaneet voimaa ja nykyään quickstepin tanssijat voivat esitellä vauhdikkaita hyppysarjoja tanssilattian poikki. Hyppysarjat kuuluvat kuitenkin vasta C-taitoluokan ja sitä ylempien taitoluokkien tanssijoiden repertuaariin. Loistava tanssija on erittäin kevyt jaloistaan ja liike on hyvin nopeaa, aivan kuten musiikin luonne. Quickstepin musiikki on tahdiltaan 50-52 tahtia minuutissa. Yleensä quickstepiä tanssitaan nopean swing tai jazz- musiikin tahdissa.

Quickstepin perusrytmi on esimerkiksi hidas – nopea – nopea – hidas – nopea – nopea. Tanssitahti on melkein sama kuin erittäin nopeassa kävelyssä, joka voi tietenkin aloittelijalta näyttää erittäin vauhdikkaalta. Hitaat askeleet tehdään pääsääntöisesti kantapäällä ja nopeat askeleet taasen varpailla. Tanssiaskeleet ovat nopeita ja ne koostuvat yhdistetyistä lukoista ja shasseista.

Tyypillisiä quickstepissä käytettyjä tanssiaskeleita ovat:

  • Shasse – tanssijat vievät kolme askelta sivulle tahtiin sivulle, lähelle/sulku, sivulle.
  • Lukko – tanssija taivuttaa toisen jalkansa toisen taakse.
  • Kääntyvä lukko – sama kuin lukko, mutta tanssija kääntyy samalla.
  • Pyörivä käännös – täysi käännös joka tehdään yleensä tanssilattian nurkissa.
  • Pivot – tanssija pyörähtää paikallaan tukijalan varassa.
  • Käännös eteenpäin ja peruutuskäännös – eteenpäin kääntyessä tanssija ottaa kolme askelta oikealle niin että muodostaa samalla maksimissaan puoliympyrän. Peruutuskäännöksessä taas tanssija ottaa kolme askelta vasemmalle muodostaen samalla maksimissaan puoliympyrän.
  • Variaatiot – tanssijat tekevät pieniä, nopeita ja hyppiviä liikkeitä.
  • Juoksuaskeleet – tanssijat ottavat pieniä, nopeita ja usein toistuvia askeleita.

Quickstepin tanssiasento

Quickstep kuuluu vakiotansseihin, joita tanssitaan parin kanssa. Vakiotanssien yhteinen piirre on suljettu tanssiote ja ne ovat erittäin teknisiä lajeja. Quickstepin vartalokontaktissa nainen siirtyy hieman enemmän parinsa oikealle sivulle. Mies laittaa kätensä parinsa vasemman puoleiselle yläselälle pitäen samalla sormet yhdessä. Miehen oikean käden tulisi laskeutua suorassa linjassa hieman alemmas olkapäästä kyynärpäähän sekä kyynärpäästä kämmeneen. Vasemmalla kädellään mies ottaa parin oikeasta kädestä kiinni, sillä tavalla että parin sormet lepäävät miehen peukalon ja etusormen välissä. Miehen vasemmassa käden täytyy olla suorassa linjassa kyynärpäästä kämmeneen, eikä ranteessa saa olla mutkia. Vasemman käden täytyisi sijaita summittaisesti miehen pään korkeudella.

Nainen taasen laittaa vasemman kätensä kevyesti parin oikean käden päälle ja ottaa kiinni parin olkapään alapuolelta. Naisen oikean käden täytyisi laskea kevyessä linjassa olkapäästä kyynärpäähän ja olla nouseva kyynärpäästä kämmeneen. Molempien tanssijoiden pään pitää kääntyä hieman vasemmalle.

Toinen quickstepissä käytetty tanssiasento on nimeltään promenadiasento. Sitä käytetään silloin kun tanssiparin osapuolet astuvat yhtaikaa eteen tai taakse. Promenadiasennossa naisen asento on hieman enemmän parin oikealla puolella ja nainen kääntää päänsä sekä jalkansa oikealle tanssisuuntaan kohti. Quickstepin jalkatekniikka on melkein sama kuin valssissa ja Wienin valssissa. Yhtä lailla quickstepin vienti perustuu aina vartalokontaktiin.