Tanssikilpailujen arvostelu

Miltei jokaisella meistä on sisäinen tarve ja halu joskus olla se paras jossain lajissa. Nousta palkintopallille ja olla kaikkien ihailun kohteena. Kilpaileminen ja voittaminen lajissa kuin lajissa on haasteellista, yhtä lailla on haasteellista valita kaikista osallistujista se paras. Varsinkin lajissa kuten kilpatanssi, missä pieninkin ele ja liike lasketaan ja huomioidaan lopputuloksessa. Jokainen tanssisuoritus on näyttävä kokonaisuus askelkuvioita, eleitä ja parin keskeistä dynamiikkaa, voittajapari on se jolla kaikki tekijät osuvat parhaiten yksiin.

Seuraamalla Tanssii Tähtien Kanssa –ohjelmaa olemme ehkä kaikki saaneet hieman tuntumaa siitä, miten kilpatanssiparia valmennetaan esitykseen, ja miten suoritus arvostellaan. Kriteerit ja askelkuviot ovat tarkkoja, mutta niinhän kilpaurheilussa tuleekin olla, haastetta ja jännitystä! Mikset siis lähtisi mukaan lavalle, jos kutsu ohjelmaan tulisi. Tässä tapauksessa säännöt on hyvä olla hallinnassa, joten käydäänpä läpi hieman kilpatanssin arvosteluperusteita.

Tanssin arvostelukriteerit

Tanssituomari

Tanssiparin suorituksen arvostelevat tuomarit, jotka suorittavat arvostelun tiettyjen perusteiden mukaan. Arvostelu alkaa tanssisuorituksen alettua, ja se voi esityksen aikana muuttua. Tuomarit noudattavat seuraavia kriteerejä, tärkeysjärjestyksessä mainittuna:

  1. Tahti ja perusrytmi

Luonnollisestikin tanssin perustekijöitä ovat oikea tahti ja perusrytmi, joten mahdolliset virheet näissä osissa vaikuttavat eniten tanssiparin arvosteluun ja pisteisiin. Tanssin liikkeiden tulee siis osua tismalleen kohdalleen musiikin tahdin kanssa.

  1. Liikeradat

Liikeradoilla tarkoitetaan vartalon eri osien noudattamia ratoja, kuten nousuja, laskuja tai kaarteita sekä niiden nopeutta tai joustavuutta. Eri liikkeiden tulee myös joustavasti sulautua toisiinsa muodostaen sujuvan ja näyttävän liikekokonaisuuden. Myös liikkeiden varmuus ja tasapainon hallinta ovat huomioon otettavia kriteerejä.

  1. Vartalolinjat

Oikeilla vartalolinjoilla luodaan tanssiparin kokonaiskuva sekä tanssin liikkeissä että liikkumattomissa asennoissa. Arvostelussa otetaan siis huomioon käsien linjat, selkälinjat, hartialinjat, lantiolinjat, jalkojen linjat, pään asennot sekä vartalon oikea ja vasen sivulinja.

  1. Jalkatekniikka

Tärkeä tekijä tanssia arvosteltaessa on oikea jalkatekniikka, jolloin tuomarit huomioivat ennen kaikkea kantapään ja jalkaterän oikean tekniikan käytön, myös oikeat asennot ja jalkojen yhteen viennit tulee toimia.

  1. Tanssillisuus tai taiteellinen vaikutelma

Kilpatanssin oleellisin osuus on kenties juuri taiteellisuus ja sen luoma ainutlaatuinen vaikutelma katsojiin. Tanssi kuten mainittu on taiteellinen suoritus, joka vaatii luovuutta ja aistien ja tunteiden sovellusta tanssisuorituksen aikana, jotta jokainen tanssipari onnistuu tekemään esityksestään ainutlaatuisen.

  1. Tanssin luonteen tulkinta

Jokainen rytmi on oma maailmansa, jokaisella tanssilla on oma sielunsa ja viestinsä. Tanssiparin on onnistuttava tuomaan esille jokaisesta tanssista juuri sille ominainen herkkyys, tulisuus tai kenties romanttisuus. Kasvojen ilmeet täydentyvät kokonaisvaltaista onnistunutta suoritusta.

  1. Koreografia

Jokaiselle tanssille ominainen peruskoreografia tulee toimia, kuitenkin se täydennetään kullekin kilpaparille sovelletuksi ohjelmanumeroksi. Tuomaristo arvio koko koreografian toimivuuden.

Kaikki alkaa E:sta

Kun tanssipari on löytänyt oikean rytminsä, ja päättää lähteä mukaan kilpatanssin maailmaan, alkaa kyseinen taipale E-luokasta, jossa pari kartuttaa luokkanousupisteitä joka kilpailulla. Kussakin luokassa tulee parin kerätä 50 pistettä, jonka jälkeen noustaan seuraavaan taitoluokkaan. Pisteet puolestaan kertyvät siten, että jokaisessa loppukilpailussa voittajapari saa yhden pisteen enemmän kuin mitä loppukilpailussa on pareja, kuitenkin enintään 7 pistettä. Toiselle sijalle yltänyt pari saa puolestaan kaksi pistettä vähemmän kuin voittajapari, kolmas sija puolestaan kartuttaa yhden pisteen vähemmän kuin toinen sija jne. Kaikki karsintakilpailuun osallistuneet parit saavat yhden luokkanousupisteen.

Tuomareilla on vaativa arvostelutehtävä

Kilpatansseja seurattaessa on jokaisella katsojalla oma suosikkiparinsa, ja kriteerejä löytyy siihen miksi juuri kyseisen parin tulisi ehdottomasti voittaa. Ehkä oma suosikkipari saattaakin yltää voittoon, mutta tanssiurheilussa paras pari valitaan ammattitaitoisen tuomariston työn perusteella, joten suomessa tuomareina toimii tehtävään koulutettuja henkilöitä. Eritasoisissa kilpailuissa tuomareita toimii seuraavasti:

  • SM-, GP- ja kansainvälisissä kilpailuissa toimii 7 tuomaria
  • Kansallisissa ja alueellisissa kilpailuissa toimii 5 tuomaria
  • Piiri-, seura- ja harjoituskilpailuissa toimii 3 tuomaria

Kilpatanssin arvostelu tapahtuu karsintaperiaatteella, jolloin jokainen tuomari valitsee kullakin kierroksella ne parit, joiden toivoo pääsevän jatkoon, ja merkitsee ne rastilla. Eniten rasteja keränneet parit siirtyvät jatkoon. Loppukilpailussa tuomarit antavat jokaiselle parille sijoituksen, jolloin eniten ykkössijoja kerännyt pari on kilpailun voittaja.

Työtä ennen tähteyttä

Kilpatanssi ei ole siis missään nimessä pelkkää glamouria, sillä lajissa pärjätäkseen saa tanssipari viettää tuntikaupalla aikaa parketeilla. Myös tuomariston työ on vaativa, sillä heidän on annettava arvionsa usean taitavan parin suorituksesta vain muutaman minuutin aikana. Jokainen tuomari painostaakin arvosteluaan eri osille, mutta yleensä tekniikan osuus arvostelusta on noin 60 %, ja taiteellinen vaikutelma vastaa 40 % loppuarvosanasta. Taiteellinen vaikutelma puolestaan koostuu 15 % koreografiasta, 15 % esiintymisestä ja loput 10 % vastaa tanssiparin persoonallisuutta. Tähän vielä lisättäköön, että myös kilpailuasun tulee noudattaa tiettyjä lajille ominaisia sääntöjä, joka myös huomioidaan tuomarityössä.

Suomen suurimpia tanssitapahtumat ovat Finnish Open tanssiurheilumestaruuskilpailut ja tanssiurheilun GrandSlam-kilpailut, joissa maailman tanssitähdet sauvat maahamme ottelemaan tanssiurheilumestaruudesta latinalaisamerikkalaisten – ja vakiotanssien sarjoissa.